Anmeldelse: Puls // Julian Barnes
Man læser for få noveller. Jeg gør i hvert fald. Frekvensen af gode noveller versus ditto romaner har været lidt lav, og så har min erfaring været, at det simpelthen sker for sjældent, at alle historierne i en samling har nok at sige, nok til nethinden og/eller litterær sikkerhed nok til formatet. Den kurve fik Ida Jessen eksempelvis rettet godt og grundigt op på sidste år med ‘Postkort til Annie’, og den lader til at være støt stigende i år med hjælp fra bl.a. Julian Barnes. I hans seneste novellesamling ‘Puls’, skal man ikke bekymre sig om manglende tyngde eller genreforståelse, for han kan på få linjer ramme karakterer og stemninger helt skarpt ind, så man får en klar fornemmelse af netop puls og dynamik i vidt forskellige, menneskelige relationer.
Uden at tage stilling eller vælge side, fanger Barnes tonen i kæresters, venners, enkers og læremestres indbyrdes forhold. Om de er drevet af jalousi, kærlig konkurrence, tryghed i Barolo og Obama mens terrorismen rykker tættere på, eller om havecentret rent faktisk er parforholdets sidste bastion, hvor magtkampen udkæmpes over et- eller flerårige vækster, behovet for såkaldt vandkunst og et mandehjørne med god plads til stegning af kød. Læseren møder f.eks. aldrende forfatterveninder, der næres ved et trygheds- og artsfællesskab, mens de prøver at virke afklarede over lidt vel frigjorte adgangsforhold til hinandens ægtemænd 30 år tidligere, og vandrefikseret ung mand, der ovenpå et knust hjerte prøver at genoprette det tabte forhold, ved at charmere ny kvinde med sin temmelig insisterende viden om Goretex og fornuftigt fodtøj. I fire spredte noveller samles nogle vennepar hos Phil og Joanna, der er indbegrebet af den superbritiske pendant til Politiken Plus segmentet. Veluddannede og drikfældige på den ordentlige universitetsmåde, samles de om stadig mere vidunderlig lammekølle, mens de med varieret sprog og mangel på takt taler med- og forbi hinanden, og piller alt fra appelsinmarmeladens væsen til testikelkræft fra hinanden, hvorefter alle går lidt forvirrede og glade hjem. Det er virkelig god og intelligent underholdning.
Historierne er mange og fra vidt forskellige lag, men har alle et solidt greb om de nerver og vaner, der former sorg, kærlighed, angst og hverdag. Noget er morsomt og let spydigt, mens andet er helt stille, og ofte uforløst, men præcist.
Noveller kan det særlige, at de, ligesom da man var barn, fortæller en hel og fuldendt historie på kort tid, så man kan lukke øjnene med den fortættede stemning lige under huden, hvor den kan blive til flere billeder og historier. Hvis man altså ikke plager om at høre een mere, hvilket man hurtigt kommer til her.

Jeg anmelder bogen i Go’morgen Danmark søndag den 11. maj 2014.