Solbærsyltetøj
Det er for varmt til at foretage sig noget som helst! Huset er en rugekasse, og den stakkels, afsvedne have har direkte sol det meste af dagen. Men i haven er der også solbær. De bor indenunder hindbærrene, og jeg anede faktisk ikke, at de var der, men da manden fortalte det, og vi stak hovedet derind i forgårs, bugnede det af bær, der faldt af klaserne, så snart man rørte ved dem, og så skulle det jo gå hurtigt.
Solbærsyltetøj er en klassiker. Den smager helt tosset godt på pandekager, ost og æbleskiver, og så tager det en halv time at lave, hvilket nok også er det længste, man gider stå ved et varmt komfur. Derefter kan man gå ud og tage endnu et koldt bad.
Solbærsyltetøj
Ingredienser
- 1 kilo Solbær
- 500 gram Sukker
- 2 tsk Melatin
- 1 Citron Saft og skal
- ½ stang Vanille
- 1 spsk Atamon
Sådan gør du
-
Start med at have skoldede, atamonskyllede glas klar. Så går resten let. Gå bærrene gennem for blade, rester af klasen, dyr osv. Skyl i et dørslag under koldt vand.
-
Hæld bær og sukker i en gryde og lad det simre på lavt blus i 5–10 minutter.
Tilsæt saft og skal af citron og en halv vanillestang. Det skal ikke smage meget af vanille, det er blot for at løfte smagen lidt. (Jeg gemmer altid de tykke, gode vanillestænger, når jeg har brugt kornene. Skallen smager af så rigeligt, så er god til netop at koge med, til at putte i sukker, fløde, sauce osv. )
-
Kog det let op, og skum urenhederne væk. Rør melatinen godt ud i en spiseskefuld sukker, drys det jævnt henover gryden og rør det ud med det samme for at undgå klumper. Lad simre 3–4 minutter og sluk for varmen.
-
Bland en lille spiseske atamon i gryden, når det er holdt op med at boble, gør den evt. lidt voksen med et skvæt rom (det forlænger også holdbarheden), og hæld syltetøjet på glas, der lukkes med det samme. Opbevares mørkt og køligt.